Današnji tempo življenja je za mnoge vir stresa in preobremenjenosti. Zunanje zahteve in/ali notranji glasovi nas vedno znova priganjajo, da smo hitrejši, bolj storilni in učinkoviti. Ob tem je vse manj časa za spontanost, igrivost, brezskrbnost. Naše energetske zaloge postajajo tako vse bolj izpraznjene, vse prevečkrat pa jih pozabimo napolniti z zabavnimi, prijetnimi ali sproščujočimi dejavnostmi. V tem stanju smo vse bolj utrujeni, napeti, zaskrbljeni in polni občutkov nemoči. Ker želimo priti nazaj na zeleno vejo, delamo še več, preskočimo še kakšno družabno ali telesno dejavnost, posledično pa smo še bolj izčrpani.

Med aktivacijo in uspešnostjo obstaja obrnjena U krivulja. To pomeni, da smo ob nizki aktivaciji ustrezno nižje uspešni. Ob optimalni aktivaciji smo najbolj skoncentrirani, fleksibilni v mišljenju, ustvarjalni in učinkoviti. Pri še višji stopnji aktivacije, ko gremo preko svojih meja, pa prične učinkovitost upadati. Vse več je neprijetnih telesnih občutkov (utrujenost, bolečine, glavobili, prebavne težave ipd.), neprijetnih čustev (jeze, strahu, žalosti ipd.) in nefunkcionalnega vedenja (zmanjševanje prijetnih in zdravih dejavnosti ter povečevanje nezdravih in izogibajočih navad). To velja predvsem za ljudi, ki delajo cele dneve, celo pozno v noč in tudi med vikendi. Tudi če ne delajo, so v mislih pri delu, kar pomeni, da so konstantno pod vplivom stresa in napetosti. Če si vzamejo čas za odmor in počitek, se pojavijo občutki slabe vesti in tesnobnosti. In ravno počitek je pomembna ločnica med normalno utrujenostjo in bolezensko utrujenostjo. Kadar po počitku utrujenost mine, je bila normalna posledica obremenjenosti. Kadar pa počitek ne prinese izboljšanja počutja, ampak ga celo poslabša, lahko govorimo o bolezenski ali kronični uturjenosti, ki je pogosto posledica pretirane aktivnosti.

Zato je tako velikega pomena čas, ki si ga vzamemo zase, da vedno znova umirjamo svoje telo, da se zmore zdravo spoprijemati z vsakodnevnimi zahtevami. Vzeti si čas zase pomeni početi karkoli, ob čemer se sprostijo naše umske in telesne napetosti. Lahko 5 minut preprosto sedimo in opazujemo svoje dihanje, lahko se zazremo v naravo, poslušamo glasbo, se nasmejemo ob komediji, gremo na masažo ali tečt. Dokazano je, da smo izzivom lažje kos, če smo telesno in umsko umirjeni in sproščeni. Takrat smo manj utrujeni, bolj samozavestni in prijetni v medosebnih odnosih, na delovnem področju pa bolj učinkoviti.

Kakšen počitek potrebujem zdaj?

 DSC_0028