Skozi dan opravljamo številne dejavnosti. Nekatere so nam v zadovoljstvo in nas napolnijo z energijo, druge nas utrudijo, izpraznijo in navdajo z neprijetnimi čustvi. Pomembno je, da ozavestimo, kaj počnemo iz trenutka v trenutek, saj ima to lahko izjemen vpliv na naše splošno blagostanje. Naše vsakodnevne dejavnosti lahko razdelimo na:

  • Negujoče dejavnosti, ki nas polnijo z energijo ali nas pomirjajo. Povečujejo občutek živosti in prisotnosti v sedanjem trenutku.
  • Prazne, obremenjujoče dejavnosti, ki nas vlečejo k tlom, jemljejo energijo, navdajajo z napetostjo in raztresenostjo. Dajejo nam občutek, da komaj obstajamo, ali počutje še poslabšujejo.

Dejavnosti same niso nujno ali negujoče ali prazne, ampak jih takšne dela naš pristop do njih.

Medtem ko nekaterih vidikov našega življenja ne moremo spremeniti, se lahko zavestno odločimo, koliko časa in prostora bomo namenili stvarem, ki nas negujejo, in koliko tistim, ki nas praznijo. Slednje poskušajmo čim bolj omejiti ali pa vsaj zmanjšati njihov negativni učinek na naše misli in vedenje. Če smo čuječe prisotni v danem trenutku, se lahko zavestno odločimo, katere aktivnosti so dobre za nas. Lahko se odločimo, da se bomo osvobodili dejavnosti, ki nas praznijo, in življenje napolnili z negujočimi. Poskusimo uravnotežiti dejavnosti, ki nas vlečejo k tlom, s tistimi, ki nas dvigujejo. Že majhne spremembe imajo lahko velik vpliv na to, kako se počutimo. Tudi med rutinske dejavnosti, kot je pospravljanje, lahko vnesemo delež negujočega, ko npr. pri tem poslušamo prijetno glasbo, ki privzdigne naše razpoloženje.

Ideje za prijetne dejavnosti, ki jih lahko vnesemo v naš vsakdan:

  • Prijaznost do telesa: kopel, počitek, dobra hrana in pijača …
  • Užitek: sprehod, obisk prijatelja, ukvarjanje s hobiji, vrtnarjenje, fizična vadba, pogovor s prijateljem, kuhanje, nakupovanje, gledanje TV, branje, poslušanje glasbe …
  • Prepoznavanje ovir k užitku: misli, ki nas navdajajo z občutkom krivde, kot je »To ni bilo načrtovano, tega si ne zaslužim, moral bi početi nekaj drugega, to ni produktivno ipd.«
  • Stvari, ki dajejo občutek zadovoljstva, dosežka ali kontrole: pospravljanje, urejanje dokumentov, dokončanje s stvarmi, s katerimi odlašamo.
  • Pozornost na lastne visoke standarde in »moralo bi biti drugače« mišljenje.

Ko smo pod stresom, pogosto pozabimo na stvari, ki nas negujejo. Takrat postavimo na prvo mesto potrebe ali zahteve drugih in si rečemo, da bomo zase poskrbeli kasneje, morda ko končamo trenutno opravilo. Vendar tako le prelagamo čas, ki bi ga potrebovali zase in se ujamemo v vrtinec utrujenosti, ki nas tišči k tlom. Da ne pozabimo nase in poskrbimo za svoje duševno in telesno zdravje, se lahko večkrat tekom dneva vprašamo: »Kaj potrebujem sedaj? Kako lahko v tem trenutku poskrbim zase?«

Življenje je preplet lepega in obremenjujočega. Nemogoče je odstraniti vse, kar nas spravlja pod stres in nam jemlje energijo. Lahko pa se naučimo s tem bolj učinkovito soočati tako, da ne pozabimo nase.

Valov ni mogoče ustaviti, lahko pa se naučimo deskati na njih. John Kabat-Zinn

dlkbjo (16)