• Kaj si želim?
 • Kaj sem si od nekdaj želel početi?
 • Ob katerih dejavnostih uživam ali sem užival v preteklosti?
 • Če bi lahko počel karkoli, kaj bi to bilo?
 • S čim sem nezadovoljen?
 • Kaj želim spremeniti ali izboljšati?
 • Kaj najbolj pogrešam?
 • Kako lahko poskrbim zase?
 • Kaj je smisel mojega življenja?

Vsa ta vprašanja nas usmerjajo k temu, da prisluhnemo sami sebi. Šele ko si dovolimo prepoznati svoje želje, jih lahko pričnemo tudi uresničevati in živeti svoje življenje tako, kot sami želimo. Tekom odraščanja sprejmemo prepričanje, da so bolj kot naše potrebe in želje pomembne potrebe in želje drugih ljudi. Počasi pozabimo nase, na to, kaj nas veseli in kaj nam daje zagon. Dovolimo si ponovno prisluhniti sebi in se osrečiti.

Vaje, ki nam pomagajo priti v stik z željami

 • Seznami želja
 • Spomniti se skritih želja
 • Vizualiziranje želja
 • Sanjarjenje o idealnem dnevu

Moj seznam želja

Napišimo čim več želja, ki se jih spomnimo. Morda so to želje še iz našega otroštva, morda so velike, morda majhne. Napišimo jih čim več, ne da bi jih kakorkoli vrednotili, npr. ali so izvedljive ali ne. Dajmo si dovoljenje, da jih izrazimo.

Moje skrite želje

Kot otroci smo veliko sanjali in smo verjeli, da je vse mogoče. Tekom odraščanja pa smo naleteli na odrasle, ki so nas z dobrimi nameni želeli postaviti na realna tla. Vendar so s tem tudi zatrli naše najgloblje želje. Kljub temu, da so te želje ostale neslišane, ostajajo skrite v nas in čakajo, da jim bomo prisluhnili. Dovolimo si, da jih spet slišimo in jim damo priložnost, da postanejo resnične. Kaj je torej tisto, kar smo si po tihem vedno želeli?

Kdo bo poskrbel za naše želje? Nihče drug kot mi sami. Sami najbolje čutimo, kaj je tisto, po čemer hrepenimo. Le prisluhniti si moramo in si dati dovoljenje, da so pomembne.

Vizualiziranje želja

Ko smo prišli v stik s svojimi željami in vemo, kaj je tisto, kar si želimo, lahko željo okrepimo s pomočjo vizualizacije. Gre za to, da si želeno čim bolj natančno predstavljamo, pri čemer uporabimo čim več čutov: vid, sluh, dotik, okus ali vonj. Da bi bila predstava čim bolj doživeta, si jo naslikamo za dovolj podrobnostmi, da pritegne našo pozornost.

Čim bolj pogosto, npr. vsako jutro in vsak večer, si živo predstavljamo želeno, po možnosti, da želeno že imamo, saj to spodbuja prijetne misli in občutke. Čim bolj poskušamo začutiti telesne občutke in čustva, kot da bi želeno že imeli.

Oblikujemo lahko tudi kolaž iz slik želenega, ali pa izdelamo motivacijski video. Na ta način krepimo željo in postajamo vse bolj motivirani, da jo pretvorimo v realnost.

Sanjarjenje o idealnem dnevu

Udobno se usedemo ali uležemo na prijetno podlago. Zapremo oči in usmerimo pozornost navznoter. Pozorni smo na svoje dihanje. Nekajkrat globoko vdihnemo in izdihnemo, nato nadaljujemo s počasnimi in enakomernim dihanjem skozi nos. Opazujemo, kako se trebuh skladno z dihanjem premika ven in noter. Če se pojavi kakšna neprijetna misel, se prijazno vrnemo nazaj k bolj pozitivnim. Predstavljamo si, da smo se ravno prebudili v svoj idealen dan. Kje smo se prebudili? Ob kom smo se prebudili? Kakšna je naša idealna hiša oz. prostor bivanja? Kaj sledi našemu idealnemu jutru? Zajtrk, gibanje, meditiranje ali kaj drugega? Kaj storimo nato? Se kam odpravimo? Kje in kaj delamo? Predstavljajmo si našo idealno službo. Kolikšen prihodek z njo ustvarjamo? Kje in kaj kosimo in večerjamo? Kaj počnemo v prostem času? Se rekreiramo, družimo, potujemo, nakupujemo, raziskujemo, učimo, ustvarjamo, plešemo ipd.? S kom preživljamo svoj idealen dan? Z bližnjimi, prijatelji, družino, podobno mislečimi? Predajamo se sanjarjenju in si slikamo svoj idealen dan, kjer je vse mogoče. Pozorni smo na to, kaj ob tem doživljamo. Kaj se dogaja v našem telesu? Katera čustva so prisotna? Kako se počutimo, ko zaključujemo dan? Kdaj in kako ga zaključimo? S kakšnimi mislimi zaspimo? Še nekaj časa ostajamo s temi prijetnimi podobami in občutki, nato pa pozornost počasi preusmerimo nazaj v prostor tukaj in sedaj. Ozavestimo, kje se nahajamo in kaj se dogaja okoli nas. Pozorni smo na dražljaje, ki jih slišimo, čutimo s kožo, vonjamo. Pozornost usmerimo na dihanje. Nekajkrat globoko vzdihnemo in izdihnemo. Čutimo, kako se telo prebuja. Pomigamo s prsti na rokah in nogah ter roke in noge nekoliko premaknemo. V mislih odštevamo od pet proti ena in ko pridemo do številke ena, počasi odpremo oči.

dlkbjo (241)