Kljub temu, da s partnerjem prihajava iz različnih primarnih družin, kjer so veljala drugačna pravila, navade ipd., skupaj ustvarjava povsem novo, unikatno zgodbo. Preko načina komunikacije in obnašanja se stari vzorci pogosto nezavedno in nekritično prenašajo v ta novi odnos. Včasih so lahko povsem koristni in funkcionalni, velikokrat pa se zgodi, da stari vzorci v novem odnosu niso ustrezni. Lahko so boleči za partnerja in uničujoči za odnos.

Nov odnos nudi priložnost, da partnerja ustvarita takšna pravila in navade, ki bodo blagodejna za vsakega od njiju in tudi za njun odnos. Lahko ustvarita varen prostor, kjer bosta lahko izrazila vse tiste strahove in dvome, za katere v primarni družini ni bilo prostora. Lahko se zavežeta, da bosta spregovorila o svojih najglobljih željah in neizpolnjenih potrebah, za katere morda v otroštvu ni bilo posluha. Zdravo je, če oblikujeta odnos, ki bo temeljil na njunih pristnih potrebah, ne na pričakovanjih njunih staršev. Tako bosta šla lahko preko avtomatizmov in si zavestno izpolnjevala vsa tista hrepenenja, ki jih prej nista mogla ali smela.

Vloga čuječnosti pri tem leži v zavedanju, kakšne vzorce mišljenja in vedenja prinašata v nov odnos in kako z njimi vplivata drug na drugega. Vidita lahko, kaj od tega je smiselno ohraniti, kaj pa bi bilo dobro spremeniti in oblikovati na drugačen, zdrav način. Spoznata lahko, da imata možnost izbire, ali bosta nadaljevala s priučenimi vzorci ali jih bosta ustvarila na novo. Lahko še naprej “kuhata juho” kot so jo je “kuhalo” v izvorni družini, lahko pa “skuhata” povsem drugačno, njuno. S tem, ko slišita in začutita sebe in drug drugega, si data možnost, da čuječe ustvarita njuno zgodbo, ki bo temeljila na njunih pristnih željah in potrebah.

.

naj-bo-vase-zivljenje-vasa-izbira-3