Martin Seligman, vodilni psiholog na področju pozitivne psihologije, govori o treh poteh, ki peljejo k srečnemu življenju. To so užitek, navdušena predanost in smisel.

Užitek je dober občutek ob zadovoljevanju temeljnih potreb, kot so potrebe po hrani, spolnosti in počitku, kar vse ustvarja telesno ugodje. Gre za to, da z zavestnim usmerjanjem pozornosti k vsakdanjim prijetnim občutkom lahko zvišujemo naše zadovoljstvo. Nekaj idej za krepitev užitka preko različnih čutil:

  • vid: občudovanje umetniškega dela, lepih fotografij, narave,
  • sluh: poslušanje glasbe, ki nam je všeč, prepevanje,
  • okus: uživanje ob okušanju dobre hrane ali pijače,
  • vonj: ozaveščanje vonjav v kuhinji, vonjanje novega parfuma, sproščanje ob dišeči svečki,
  • dotik: pozornost na občutke ob božanju, objemanju, masiranju.

Užitek, ko npr. jemo čokolado, hitro zviša zadovoljstvo, vendar le za kratek čas in ker je takšen užitek tako enostavno doseči, nas lahko hitreje zasvoji. Veliko bolj k trajnemu zadovoljstvu prispeva aktivni pristop, kot ga zahtevata druga in tretja pot k sreči.

Navdušena predanost pomeni, da se z vsem svojim bitjem osredotočimo na stvar, ki jo trenutno počnemo. To pomeni, da se v mislih ne vračamo v preteklost ali načrtujemo prihodnost, ampak nas trenutna dejavnost povsem posrka, da izgubimo občutek za čas. V takšnih trenutkih imamo pred očmi jasen cilj in opazimo lahko, da smo skoncentrirani brez posebnega truda, ob tem pa doživljamo zavzetost in pozitivna čustva. To se običajno zgodi, kadar počnemo stvari, pri katerih uporabljamo svoje talente in spretnosti. S tem krepimo samozavest, zadovoljstvo in se polnimo z energijo.

Tretja pot k sreči, smisel, predstavlja višji pomen našega obstoja. Je nekaj, kar nas povezuje z višjim dobrim in pušča sled za nami. Lahko prispevamo nekaj dobrega za človeštvo, skupnost, naravo ali pa le bližnje ljudi. Najpogosteje čutimo smiselno izpolnitev, kadar nekomu ali nečemu pomagamo. Ob tem imamo dober občutek lastne vrednosti še dolgo časa, dokazano pa takšna dejanja krepijo tudi naš imunski sistem.

V razmislek:

  • Kako lahko danes okrepiš uživanje preko naslednjih čutil: vid, sluh, okus, vonj, dotik?
  • Katera dejavnost te povsem posrka vase in jo opravljaš z navdušeno predanostjo?
  • Kaj čutiš, da je smisel tvojega obstoja? Kaj lahko danes narediš v tej smeri?
  • Ne pozabi: za srečo se lahko odločiš. Če si jo pripravljen/a iskati v vsakdanjih stvareh, boš našel/a veliko dokazov zanjo. Če pa se odločiš za osredotočanje na vse, kar ni ok, boš krepil/a nezadovoljstvo. Tisto, na kar se osredotočamo, raste in se krepi. Zato ne pozabi: Naše življenje je naša izbira.

DSC_0013