Čustva nam nudijo pomembne informacije o tem, kaj se dogaja z nami v tem trenutku. Morda doživljamo, da nas nekaj ali nekdo ogroža, morda nam sporočajo, da je situacija varna. Ko prisluhnemo svojemu čustvenemu doživljanju, se bolje razumemo in se nato lažje zavestno odločimo, na kakšen način se bomo odzvali, da bo odziv koristen za nas in ljudi okoli nas.

Če se zavedamo ali ne, so čustva ves čas prisotna v našem življenju in zavestno ali nezavedno vplivajo na naše vsakodnevno vedenje, pa tudi kvaliteto našega življenja. Čustveno zavedanje nam pomaga razumeti, kaj imamo radi in česa ne, kaj potrebujemo, lažje razumemo in sočustvujemo z drugimi, bolj učinkovito komuniciramo, lažje in bolj premišljeno se odločamo glede na nam pomembne stvari, ki nas motivirajo, gradimo funkcionalne medosebne odnose ipd.

Čustveno zavedanje pomeni zavedanje, kaj čutimo in zakaj. Vključuje dve osnovni sposobnosti:

  • sposobnost prepoznavanja čustvenega doživljanja iz trenutka v trenutek in
  • sposobnost obvladovanja čustev, da nas ne preplavijo.

Potrebno se je naučiti priti v stik z vsemi čustvi in si dovoliti, da jim začutimo. Tudi neprijetna čustva so koristna, zato se jim ne smemo izogibati. Jeza nam npr. pomaga, da se zaščitimo in postavimo zase, žalost nam pomaga, da sprejmemo izgubo, strah pa nas varuje pred ogrožajočimi situacijami. Strah, da bi potem za vedno obtičali v teh čustvih, je odveč, saj čustva tako kot pridejo tudi minejo.

V stik s čustvi pridemo najlažje preko telesa, ko smo pozorni na to, kje v telesu se pojavljajo posamezne senzacije, npr. občutki v trebuhu, napetost v mišicah, potreba po premiku telesa, prebliski dobrih občutij ipd. Gre za spretnost, ki se jo lahko naučimo preko osredotočanja na telesne in čustvene senzacije v telesu iz trenutka v trenutek, pa tudi čuječe meditacije. Na ta način pridobimo kontrolo, da nas čustva ne morejo preplaviti tudi v težjih situacijah.

 Nekaj vprašanj za razmislek:

  • Katera čustva doživljam v tem trenutku?
  • Kaj v telesu jih doživljam?
  • Kaj mi to sporoča?
  • Kaj je spodbudilo ta čustva – katera situacija, dogodek, misel?
  • Kako lahko ta čustva na sprejemljiv način izrazim?

dlkbjo (525)